23 juni 2020 Psychiatrie door het scherm
Lezing door: Klinisch psycholoog Marley Heilbron.
Door de uitbraak van het coronavirus worden artsen genoodzaakt om hun patiënten te behandelen via videobellen en beeldschermen. Maar hoe goed werken behandelingen via een online consult nou eigenlijk? Hoe doe je bijvoorbeeld een anamnese of zelfs EMDR sessie via ZOOM?!
Klinisch psycholoog Marley Heilbron uit Boston USA gaat via een online seminar hier meer over vertellen.
19 mei 2020 Impact van Covid-19 op kinder- en jeugdpsychiatrie
Lezing door: Arne Popma
Door de uitbraak van het coronavirus zitten gezinnen meer samen thuis en houden we afstand van elkaar. Dit heeft impact op ons allemaal en vooral voor kinderen met psychische problemen. Hoe gaan zij hiermee om? Welke posititieve effecten zien wij of bij welke kinderen verergeren of ontstaan juist psychische klachten?
Hoofd afdeling Kinder- en jeugdpsychiatrie Amsterdam UMC Arne Popma gaat hier aankomende dinsdag meer over vertellen.
3 maart 2020 Is MDMA een goede keuze bij PTSS?
Lezing door: professor Eric Vermetten
Het voornaamste bestandsdeel in XTC krijgt een medische toepassing! 3 maart neemt professor Eric Vermetten, Hoogleraar aan de Universiteit van Leiden, ons mee met het gebruik van medicinale MDMA tegen PTSS.
Post traumatische stress stoornis (PTSS) is een aandoening die kan ontstaan na het meemaken van een heftig trauma waarbij het brein deze belevenis continu herhaalt. MDMA kan helpen met het “herschrijven” van de herinnering in de hersenen, om te zorgen dat er een minder belastende herinnering ontstaat.
Professor Eric Vermetten, oa te zien bij Pauw, komt 3 maart bij Kleine Hans om ons alles hierover te leren!
21 januari 2020 Misofonie
Lezing door: Nienke Vulink
Iedere dag maken we ontelbaar veel geluiden. We ademen, hoesten, gapen, halen onze neus op of niezen. Het maken van deze geluiden merken we amper nog op. Behalve als je misofonie hebt, dan heb je extra veel aandacht voor deze geluiden. Deze aandoening zorgt ervoor dat je niet alleen al die geluidjes opmerkt, maar er ook nog helemaal overstuur van kunt raken. Misofonie betekent letterlijk ‘geluid haten’. Op 21 januari zal Nienke Vulink meer vertellen over dit onderwerp en hierbij ook beeldmateriaal laten zien.
10 december 2019 Precisie-psychiatrie in het veld van ontwikkelingsstoornissen
Lezing door: Hilgo Bruining
Hilgo Bruining zal ons een korte introductie geven over autisme en daarnaast zal het gaan over de noodzaak van translationeel en gepersonaliseerd onderzoek in de kinderpsychiatrie, hierbij zal ook een voorbeeld worden gegeven over hoe dat ingevuld gaat worden vanuit Amsterdam UMC. Zijn onderzoek richt zich op de verwerking van sensorische stoornissen bij autisme. In een speciaal gecombineerd onderzoeks en zorgprogramma wordt een verscheidenheid van strategieën (zintuiglijke gedragsmatige en cognitieve profilering, resting-state EEG en event related potentials) ingezet om het verband tussen zintuiglijke gevoeligheid, neuronale inhibitie en (sociale) gedragsproblemen te ontrafelen.
12 november 2019 Genderdysforie
Lezing door: Marijn Arnoldussen
Marijn Arnoldussen zal ons een korte introductie geven in wat genderdysforie is. Daarnaast zal het gaan over wat de transgender-zorg voor kinderen en adolescenten inhoudt en wat de dilemma’s kunnen zijn. Ook zal ze het hebben over nieuwe inzichten in de transgender-zorg na recent eigen onderzoek. Er komt ook een ervaringsdeskundige mee die zal vertellen over haar ervaringen.
14 oktober 2019 0800-0113: zelfmoordpreventie
Lezing door: en deskundige van de crisislijn 0900-0113
Mensen met suïcidale gedachten en hun naasten kunnen 24/7 anoniem gebruik maken van
0900-0113. Als zorgaanbieder biedt 0900-0113 Zelfmoordpreventie laagdrempelige online hulpverlening door professionals en intensief getrainde vrijwilligers.
16 september 2019 Young in prison
Lezing door: Lamyn Belgaroui
Young in Prison is een internationale NGO die kinderen en jongeren in conflict met de wet helpt positief bij te dragen aan de samenleving, door middel van creatieve en sportieve programma’s voor persoonlijke ontwikkeling in gevangenschap en erna. Young in Prison voorziet een wereld waarin kinderen en jongeren in conflict met de wet een eerlijke kans krijgen om te ontdekken hoe zij met hun talenten positief kunnen bijdragen aan de samenleving.
“Ik ontdekte dat ik mijn emoties goed kan uiten via graffiti, want ik ben niet goed met woorden. Dank dat jullie er altijd zijn en me helpen bij het bouwen aan een nieuw idee om mijn leven richting te geven. ”
YiP gelooft dat creativiteit het potentieel van elk kind in conflict met de wet bevrijdt om positief bij te dragen aan de samenleving.
De lezing zou gehouden worden door Lamyn Belgaroui, hij is een spoken word docent van Young in Prison.